Tegenwoordig ontmoeten veel stellen elkaar via een datingapp. Het succes van de apps lijkt ook steeds groter te worden, juist omdat er voor iedere relatiewens wel een passende datingapp te vinden is. En als dan na het online contact er een succesvolle eerste date volgt, is dat natuurlijk helemaal mooi. Online dating heeft de afgelopen jaren een immense vlucht genomen. Volgens Onderzoeksinstituut ‘Statistic Brain’ hebben er wereldwijd ruim 49 miljoen mensen wel eens een poging tot online dating gedaan. Volgens Statistic Brain is inmiddels 1 op de 5 serieuze relaties online begonnen en is 17% van de huwelijken terug te leiden naar een eerste ontmoeting online. Uit ander onderzoek, van het Pew Research Centrum, blijkt nog eens daten via een datingapp in veel gevallen gewoon leidt tot een eerste offline afspraakje. Van de ondervraagden in dat onderzoek gaf 66% namelijk aan gedate te hebben met de persoon die ze online hadden ontmoet. Kortom, elkaar ontmoeten via een datingapp wordt steeds normaler en de resultaten worden steeds beter: er zijn steeds meer ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ na een eerste kennismaking online. In dat opzicht kan het leven na een datingapp er rooskleurig uitzien. Maar inmiddels gaan er ook geluiden op van mensen die het geswipe wel zat zijn.
Verslaafd aan swipen?
Sommige datingappgebruikers geven aan bijna ‘verslaafd’ te zijn aan het gebruik van de app. Als ze een dag niet hebben geswiped, merken ze dat. Daarnaast hangen gebruikers hun gevoel van eigenwaarde af van de resultaten uit de datingapp. Hoe vaak heeft iemand hen als ‘match’ gekozen? Hoe veel dates zouden ze kunnen krijgen? Waarom heeft er vandaag nog niemand een berichtje gestuurd? Naast dat het gebruik van datingapps, net zoals het gebruik van een mobiele telefoon of andere apps, dus verslavend kan zijn, kan het effect krijgen op hoe je over jezelf denkt. Terwijl eigenwaarde niet zou moeten afhangen van hoe veel likes je op je profiel(foto) krijgt.
Het gevaar van een ‘online dating burn-out’
Volgens een artikel uit de Britse kwaliteitskrant The Independent hebben steeds vaker jongeren die daten via apps, te maken met iets wat wordt omschreven als een ‘burn-out’ van online daten. En dat is te verklaren. Zo stelt de krant dat het iemand ontmoeten via een datingapp juist helemaal niet zo veel ‘gemakkelijker’ is dan het daten met iemand die je gewoon ontmoet in bijvoorbeeld de kroeg. In dat laatste geval wisselde je telefoonnummers uit, stuurde je een paar berichtjes en maakte je dan een afspraak om elkaar weer te zien. Met tussenkomst van de datingapp wordt het moment waarop je met elkaar afspreekt, juist veel verder vooruit geschoven. Dit betekent dat je gemiddeld gezien veel meer tijd kwijt bent aan het sturen van berichtjes en aan het onderhouden van (online) contacten. Daarbij is de kans dat je iemand ontmoet met wie je een serieuze relatie kan beginnen, aan het afnemen. Volgens het artikel zitten mensen tegenwoordig zelfs op toilet door foto’s te swipen. Deze mensen zijn helemaal niet geïnteresseerd in het beginnen van een serieuze relatie, maar gebruiken datingapps gewoon als tijdverdrijf. En met deze verveling ligt ook direct een probleem aan de andere kant op de loer, want door iedere swipe wordt iemand aan de andere kant van het geheel afgewezen. En deze constante afwijzing is dus weer niet goed voor je zelfvertrouwen.
Redenen waarom mensen afhaken bij datingapps
Uit onderzoek van onderzoeksbureau Statistic Brain blijkt dat een op de tien mensen na negentig dagen hun profiel alsnog verwijderd. De redenen om dit te doen, zijn divers. Verveling speelt een rol. Er wordt niet meer serieus gekeken naar profielen, maar swipen is iets geworden om de tijd mee te verdrijven. Ook teleurstelling speelt mee. Na een leuk online contact bleek de match in het echt toch totaal anders te zijn. Gebruikers die stoppen met datingapps, geven aan dat ze het oppervlakkige contact in de apps beu zijn en juist meer behoefte hebben aan verdiepend contact. Toch zijn er velen die alsnog weer terugkeren naar het online daten, omdat het nu eenmaal een simpele manier is om anderen te ontmoeten. Het lijkt erop dat er aan de ene kant een grote behoefte is aan apps zoals Tinder; laagdrempelig en makkelijk contact leggen, zonder veel hoge eisen, terwijl aan de andere kant apps zoals eMatching in opkomst zijn. Dit soort apps richten zich juist wel meer op degene die op zoek is naar een langdurige relatie met een gelijkgestemde om een leven mee te leiden dat ook stand houdt na het initiële online contact.
Niet veel anders dan het leven na een offline ontmoeting
Hoewel het aantal gebruikers van datingapps nog altijd toeneemt, maar ook het aantal mensen dat uiteindelijk afhaakt en zelfs in een burn-out dreigt terecht te komen van al het swipen, stijgt, feit blijft dat het leven na een datingapp er eigenlijk precies hetzelfde uitziet als het leven na een offline ontmoeting. Net zoals je een relatie kunt krijgen met iemand die je in de kroeg ontmoet of tijdens de studie of op het werk, kun je ook een relatie krijgen met degene met wie je online een match had. En net zoals een eerste ontmoeting die op niets uitloopt bij een stel dat elkaar online heeft leren kennen, kan ook een eerste afspraakje tussen collega’s of studiegenoten totaal mislukken. In dat opzicht is er dus eigenlijk niets veranderd. Alles valt of staat nog atlijd met die ene klik en het maakt niet echt veel uit of de vonk offline is overgeslagen of met behulp van een datingapp.